La ce să fii atent atunci când îți iei un credit prin Noua Casă

de: Mădălina Bahrim
18 04. 2021

Programul guvernamental Noua Casă oferă românilor posibilitatea de a contracta credite ipotecare mai accesibile, cu garanții de stat. Însă, înainte de a face pasul, trebui să fii atent la anumite aspecte contractuale, care îți vor facilita rambursarea creanței în timp, și te vor pune la adăpost de o situație dificilă care te-ar putea împovăra pe viitor.

Există 7 aspecte principale de care trebuie să ții cont, înainte de a contracta un credit prin Noua Casă, obținute de HotNews după ce a stat de vorbă cu reprezentanții principalelor bănci comerciale:

La ce să fii atent: nivelul dobânzii, DAE, rată lunare? Cum să aleg oferta care mi se potrivește?

Experții susțin că, dacă ai oferte identice din punctul de vedere al sumei creditului și al perioadei, le poți compara atât uitându-te la DAE (dobânda anuală efectivă, care include toate costurile aferente creditului), cât și la suma totală de plată (suma tuturor obligațiilor de plata aferente creditului).

Dacă compari însă oferte diferite din punctul de vedere al valorii creditului, ar trebui să te uiți numai la DAE pentru a determina care este banca cu cea mai bună oferta.

2. Cum să-mi aleg maturitatea creditului: pe maximum posibil ca să am o rată mai mică sau pe 15 ani, dar cu o rată mai ridicată? Ce ar trebui să știu ca să iau decizia cea mai bună?

E recomandat să accesezi creditul pe perioada maximă posibilă. Poate că îți dorești să achiți mai repede datoria, însă o perioada scurtă de rambursare înseamnă cost foarte mare per lună, iar în cazul în care întâmpini dificultăți finaciare, ai putea intra în imposibilitate de plată.

Prin urmare, e mai înțelept să te orientezi către o perioada mai extinsă, care îți aduce un cost lunar mai mic, pe care îl poți acoperi și în perioadele dificile pentru ține.

Mai mult decât atât, în cazul în care faci rost de bani mai repede, poți plăti în avans, iar pentru creditele în ipotecă nu se percepe comision într-o astfel de situație.

3. Cât timp durează decizia de aprobare/respingere a dosarului? E nevoie și de prezența fizică la bancă sau totul merge online?

Experții susțin că în aproximativ 2 luni ar trebui să primești un răspuns despre dosarul tău.

Conform acestora, trebuie să te prezinți fizic la bancă pentru a semna documentele privind inițierea dosarului.

4. La ce se uită o bancă cu atenție atunci când analizează un dosar și cum aș putea să-i ușurez analiza? Ce acte suplimentare aș putea să depun la dosar sau ce ar trebui să știu/fac că analiza să fie cât mai rapidă?

Este necesar doar să fii de acord cu interogarea bazei de date ANAF, iar datele sunt disponibile pe loc. Banca va analiza, de asemenea, și imobilul adus în garanție de tine pentru obținerea creditului.

Pentru aceasta, trebuie să te asiguri că poți prezența la bancă toate actele de proprietate aferente imobilului.

5. Vor crește dobânzile la împrumuturile ipotecare în anii următori? La ce aș putea să mă aștept?

Experții admit faptul că nu există o constantă în timp a costului dobânzilor. Ele variază atât influențate de indicatorii interni, precum IRCC, la creditele în lei, cât și influențate de aspecte macroeconomice.

6. Încă nu sunt decis dacă vreau să stau în locuința mea sau să-mi iau o chirie. Cum pot lua cea mai bună decizie? La ce indicatori ar trebui să mă uit?

Pentru a lua o astfel de decizie, trebuie să ai în vedere aspecte precum: intenția ta de a rămâne în același oraș pentru o perioada mai lungă de timp (dacă nu intenționezi să rămâi foarte mult într-un loc, poate nu este cazul să îți iei un credit ipotecar), așteptările tale privind piațaimobiliară (dacă ai așteptări de creștere, contractarea unui credit poate fi o investiție de viitor, prin prisma creșterii valorii proprietății), nivelul cheltuielilor cu chiria din prezent versus valoarea unei eventuale rate (dacă sunt similare, poate fi o idee mai bună să îți achiziționezi o casă prin credit).

7. Prietenii îmi spun să mă uit care bancă îmi dă cea mai mare sumă și acolo să merg să solicit împrumutul. E greșit acest sfat? De ce?

Specialiștii susțin că e important să ții cont, atunci când îți alegi banca, și de suma pe care ți-o oferă, însă trebuie să fii atent la costul creditului, adică suma finală pe care tu o vei restitui băncii creditoare.

Trebuie să te orientezi către bănci care îți oferă atât suma dorită, sau apropiată, cât și un cost redus de finanțare, cu dobânzi acceptabile, care să nu te împovăreze.